Infectiepreventie
Het voorkomen van ziekenhuisinfecties draagt bij aan de patiëntveiligheid in het ziekenhuis. Voorbeelden van infectiepreventiebeleid zijn: schone lucht, isolatie en desinfectiebeleid, monitoren van post operatieve wondinfecties.
MICORE Infectiepreventie ondersteunt de afdeling ziekenhuishygiëne & infectiepreventie proactief met het voorkomen van ziekenhuisinfecties en verspreiding van (resistente) micro-organismen onder patiënten, bezoekers en medewerkers.
MICORE onderscheid drie contactonderzoek typen, te weten: contactonderzoek vanuit een indexpatiënt, contactonderzoek vanuit afdeling en cohort contactonderzoek. Contactonderzoek worden uitgevoerd op basis van het ringprincipe. Van iedere positieve patiënt wordt een ring gemaakt van contactpatiënten net zolang tot geen positieve contactpatiënt meer gevonden wordt. Aanvullend op patiënt contactonderzoek kan een medewerker contactonderzoek worden uitgevoerd.
Dit betreft de POWI, Lijnsepsis en Prevalentieonderzoek. Voor alle drie de registraties geldt dat MICORE de volledige dataspecificaties en -controles van PREZIES ondersteund. Afgeronde registraties worden rechtstreeks vanuit MICORE naar OSIRIS verstuurd met een directe feedback of een registratie is geaccepteerd. MICORE ondersteund een 100% geautomatiseerde vulling met data vanuit de relevante bronsystemen.
Lab-uitslagen worden realtime verwerkt. Middels zelf te definiëren Business Logica is te bepalen welke uitslagen relevant zijn en of deze uitslagen als positief of negatief gekenmerkt moeten worden. Lab-uitslagen worden volledig automatisch als 1ste positieve uitslag of als positieve/negatieve controle uitslag bij de van toepassing zijnde micro-organisme geregistreerd.
Patiënt isolatie records worden automatisch gestart en beëindigd op basis opname en ontslag berichten. Gerelateerd aan de isolatievorm checkt MICORE of de desbetreffende patiënt in een juiste isolatiekamer ligt, indien dit vereist is. Ingesteld kan worden bij welke patiënt situatie wijziging MCORE een melding moet genereren.
Niet patiënt gebonden adviezen zijn in MICORE te beheren. Aan een advies zijn taken te koppelen, zijn notities bij te houden in een logboek, zijn een oneindig aantal document te koppelen en kan worden voorzien van een verslag. Kortom alle gegevens op één plek.
In MICORE kunnen objecten en objectitems worden gedefinieerd waar gerelateerde lab-uitslagen automatisch dan wel handmatig aan zijn te koppelen. Of het nu gaat om lab-uitslagen in kader van periodieke surveillance van water tappunten of patiënt lab-uitslagen gerelateerd aan het gebruik van een endoscoop. Een melding wordt gegenereerd indien een lab-uitslag aan gedefinieerde criteria voldoet.